Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 25.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Flere svake lag med kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt eller mykt. Skred som løsner kan bli store.

Skredfarevurdering

Svake lag av kantkorn på forskjellige dybder i snødekket utgjør skredproblemene for tiden. Oppholdsvær og kalde temperaturer har ført til gunstige forhold for oppbyggende omvandling i snødekket.
Hovedproblemet er et dyptliggende lag med kantkorn over skare som er generelt vanskelig å påvirke. Men skred som løses ut høyt i snødekket eller skavlbrudd kan påvirke dypere lag og føre til store skred.

Kantkornlaget som ligger høyt i snødekket har stor usikkerhet i utbredelsen og er også vanskelig å påvirke. Det vil være mulig å løse ut middels store skred i sørvestvendte heng der flaket er myk eller tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. mars 2023

Snødekket er stort sett vindpåvirket i alle himmelretninger med hard sastrugi eller vindskare på overflaten. Mange steder er også avblåst ned til gammel skare. Det er lite snø tilgjengelig for vindtransport. Løssnø finnes bare i noen få skjermete områder som renner eller søkk.

Klarvær og kalde forhold har ført og fører fortsatt til dannelse av et kantkornlag under overflaten. Samtidig har det også vært forhold for dannelse av kantkorn på overflaten. Det finnes flere kantkornlag rundt skarelag nede i snøen og langs bakken. Disse kantkornlagene er godt utviklet men svært vanskelig å påvirke.

Skavlene på Gruvfjellet (vestvendt fjellside) i Longyearbyen er godt utviklet.

Fjellvær

Fredag 24. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -23 °C til -18 °C på 700 moh. Delvis skyet. Lengre perioder med sol.

Lørdag 25. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -21 °C til -18 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS